Selasa, 2 Jun 2009

Kekdah Masak Itam Kak Nun Amboi

Ramai yg request pasal resepi masak itam aku tu. Mmg kalau ikut hati ni nak tulis je mcm mana aku masak juadah tu. Untuk pengetahuan korang semua, ni bukan masak itam ala2 masak kicap tu. Ni lain sikit, pasal ia diadun ngan rempah ratus yg telah disediakan khas oleh makcik aku kat kampung. Resepi original tempat asal aku.


Aku cuma memerapkan daging tu ngan rempah ratus tadi dalam beberapa minit. Dalam pada tu, sediakan lah seperti hirisan halia(lagi byk lagi bagus, pasal leh buang angin..hehehe..) bawang merah kecik dan tak lupa juga bawang putih. Lepas tu aku tumis bawang ngan halia, then bila dah bau wangi tu, masukkan daging bersama rempah ratus tadi. Masukkan air. Banyak pun tak pa, pasal nak empukkan daging.

Kalau masak daging, kena tunggu dalam sejam gak la. Dengan api yg kecil tu. Kalau korang cuba masak, kompem satu rumah bau harum dan wangi masakan tu(bukan bau wangi perfume Flora by Gucci tu tau..). hehehehe.. Pada sesapa nak cuba masakan ni, boleh req kat aku, pasal aku nak balik kg bulan ni. So leh la aku pesan kat mak aku nanti, suruh bgtau makcik aku tu. Yang penting, aku nak amik stok pekasam.hehehehe.. terliur bila teringat pekasam.

p/s: Bukan untuk daging je, ayam ngan ikan pun boleh. tapi caranya ada sikit beza la..

1 comments:

syoda berkata...

Wah!!! Abang Yamin dah leh jadi chef Restoran Masakan Melayu ni... Tengok resepi pun dah terlioq... Abang jadi Chef Programmer, ok tak?